torstai 1. maaliskuuta 2012

8: Päivä teologian jatko-opiskelijana

Menin tänään laitokselle varttia vaille kymmeneksi Katolisen teologian tutkimuskeskuksen postgrad-konferenssiin. Kuuntelin esitelmän

1) katolisesta sosiaalietiikasta ja uskonnonvapaudesta sekulaarissa yhteiskunnassa...

2) samarialaisesta naisesta hengellisen elämän paradigmana Augustinuksella ja Danten Divina Commediassa...

3) William Langlandin Piers Plowman -runoelmasta augustinolaisen linssin läpi tarkasteltuna...

4) imago Dei -käsitteen kehityksestä lännen kirkossa Nikean konsiilin jälkeen...

5) restoratiivisesta oikeudesta katolisen kirkon pedofiliaskandaalissa...

6) liturgian ja etiikan suhteesta sekä etiikan sakramentaalisuudesta modernissa katolisessa teologiassa...

7) korjausliikkeestä, jonka Gregorios Nyssalaisen De Virginitate -teoksessa ilmenevä käsitys hyveiden ykseydestä voisi tuoda katolisen kirkon seksuaalieettiseen keskusteluun...

... ja tässä oli alle yksi kolmasosa koko päivän tarjonnasta.

Sitten istuin kaksi tuntia patristiikan seminaarissa oppimassa Kristuksen taivaaseenastumisen patristisista tulkinnoista ja Origeneen syntikäsityksestä.

Kahdeksan tunnin akateemisen putken jälkeen raahauduin kotiin ja nuupahdin sohvalle. Nyt vähän väsyttää.

4 kommenttia:

  1. Hei vaan Siiri,

    nyt vasta huomasin vastauksesi aiemmin jättämääni kommenttiin. Jotenkin tuo muka-kiire-osuus on salakavalasti kahminut itselleen enemmän ja enemmän alaa kaiken muun, jopa blogien seuraamisen, kustannuksella. Ehkä paastonaika kuitenkin herättelee taas keskittymään enemmän myös siihen, mikä on kaunista, tärkeää ja olennaista työhön liittyvän näennäisen hääräämisen ohella ja täysin siitä riippumatta.

    Itselläni on nyt menossa kolmas vuosi Oxfordissa. Jatko-opintoja teen oikeustieteellisessä tiedekunnassa, mutta teologia on itselleni jonkinlainen saavuttamaton unelma(ts. aherran parhaillani yleisen teologian verkko-opintojen parissa, hih). Monet mainitsemistasi teemoista, kuten yhteisöllisyyden merkitys ja sen eri muodot, osuvat suorastaan hullunkurisen tarkasti yhteen omien ajatusteni kanssa. Jään siis ehdottomasti seuraamaan kirjoituksiasi myös jatkossa. Olikin iloinen yllätys havaita, että kirjoitat parhaillaan päivittäin!

    Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Päivi! Mukavaa törmätä sinuun taas täällä! Ja kiinnostavaa kuulla, että sinullakin on teologisia intressejä! Se saattaa toisinaan tehdä tämän blogin lukemisesta hieman vähemmän puisevaa ;) Hieno juttu, että olet lähtenyt tavoittelemaan tuota "saavuttamatonta unelmaa" noinkin konkreettisesti. Minusta teologia on aika lempeä tieteenala, joten kannattaa pitää ovi auki siihen suuntaan, jos kiinnostaa. Minä puolestani annan kaiken kunnian niille, joiden aivot taipuvat oikeustieteen kiemuroihin!

      Voimia kiireen keskelle Oxfordiin. Toivottavasti paastonaikaasi mahtuu myös kauneuden ja rauhan häivähdyksiä.

      Poista
  2. Kiinnostavaa juttua, Siiri! Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Postaus jäi luettelomaiseksi, koska 7+2 esitelmän referoiminen olisi jo käynyt työstä. Ehkä tämä kuitenkin tarjoaa tarkkanäköiselle lukijalle pienen aavistuksen siitä, mitä Durhamin teologian laitoksella puuhataan.

      Poista