perjantai 9. maaliskuuta 2012

14: Tirkistelyä

Jos päätät täysin viattomasti sivistää ulkomaalaisia (ja ehkä nimenomaan englantilaisia) opiskelukavereitasi näyttämällä heille "Miesten vuoro" -dokumentin, joka on mielestäsi hyvää suomalaista mainstreamia, varaudu seuraavaan:

1) Se ei ole kenenkään mielestä mainstreamia vaan omituinen henkilökohtainen valinta, joka kertoo, että juuri sinulla on käsittämättömän kummallinen elokuvamaku, eikä kukaan usko, vaikka yrität väittää muuta.

2) Kun ilmoitat yleisenä kutsuna Facebookissa, että aiot katsoa ko. dokumentin muutaman ystäväsi kanssa julkisessa oleskelutilassa, joka on tähän mennessä ollut vapaasti kaikkien elokuvankatselijoiden käytettävissä, Middle Common Roomin puheenjohtaja reagoi noin minuutin kuluessa. Hän epäilee, että koko huone on valitettavasti juuri tänä iltana täynnä ihmisiä, jotka tarvitsevat opiskelurauhaa. Ehdotat, että voisitte kuitenkin kavereiden kanssa tulla katsomaan, mikä on tilanne. Sitten tajuat, että asiassa on jotain mätää. Siirrät tilaisuuden omaan olohuoneeseesi, vaikka dvd-soittimenne on rikkinäinen ja epäluotettava. Puheenjohtaja vastaa kohteliaasti, että voitte toki tulla katsomaan, mikä on meininki, jos soitin hajoaa kokonaan. Arvelet rivien välistä, että hän tuskin tarkoittaa, mitä sanoo.

3) Lounaalla suostuttelet muita ihmisiä elokuvailtaan. Pöytäseurueesi on kohteliaan innostunut ja muutama päättää tulla mukaan. Olet kuitenkin kuulevinasi, kuinka toisessa pöydässä joku sanoo sanan "voyeuristic", tirkistelevä. Pohdit, onko puhe sinusta.

4) Kämppiksesi ilmoittaa julkisessa Facebook-keskustelussa, ettei ainakaan ole tulossa, sillä hänen mieleensä nousee välittömästi kauhukokemus risteilyalukselta, jonka saunassa joku herrasmies oli esitellyt lävistettyä alapäätään. Yrität protestoida, ettei sinulle ole ikinä käynyt mitään vastaavaa ja sitä paitsi elokuva on koskettava, ei ällöttävä.

5) Ystäväsi saapuvat katsomaan elokuvaa. Yksi heistä kertoo, että dokumentti on kuin onkin herättänyt lounaalla kiivasta keskustelua ja, kyllä, sivukorvalla kuulemasi puhe tirkistelystä on liittynyt juuri siihen. "Entä jos saunan lauteilla istuisi naisia? Te olisitte varmaan ihan raivona", joku on moralisoinut arvellut. Yksi miespuolisista tuttavistanne on puolestaan todennut, ettei missään nimessä ole aikeissa tulla "feministikokoontumiseenne". Selvä juttu. Häntä tuskin kiinnostaa, että elokuva on omistettu suomalaisille miehille.

6) Vastentahtoinen kämppiksesikin liittyy seuraan hetkeksi. Hihiteltyään tovin hän poistuu paikalta mielenosoituksellisesti.

7) Itse dokumentin katsominen tapahtuu tässä välissä. Sitä pidetään koskettavana ja mielenkiintoisena, eikä alastomuus häiritse ketään niistä, jotka itse asiassa näkevät elokuvan. (Kaikkia muita se sen sijaan tuntuu häiritsevän kovasti.)

8) Seuraavana aamuna menet aamupalalle ja huomaat, että muutamat ihmiset mulkoilevat sinua oudosti. Istut pöydän ääreen, ja keskustelu siirtyy välittömästi irstaaseen elokuvailtaanne. Seuraa kiusaantunutta hihittelyä. Sinulle alkaa selvitä, että kämppiksesi, joka katsoi dokumentista ehkä ensimmäiset neljä minuuttia, on auliisti kuvaillut kaikille näkemäänsä. Eikä siinä kaikki. Hän on myös levittänyt huhua, jonka mukaan elokuvan intiimissä alkukohtauksessa kaksi alastonta MIESTÄ pesee toistensa selkiä ja piiskaa toisiaan oksilla. Ihmettelet ääneen, eikö kämppiksesi osaa erottaa miestä naisesta. Nyt kuitenkin ymmärrät entistä paremmin konservatiivikaveriesi kauhistuneet katseet.

9) Lounaalla sama keskustelu jatkuu joka puolella. Pöydän toisessa päässä ihmiset alkavat vähitellen olla valmiimpia uskomaan, että elokuva oli ehkä sittenkin ihan asiallinen. Eräs tuttavasi kertoo vilpittömään sävyyn, kuinka häntä nolotti virolaisessa saunassa. Kämppiksesi keskittyy kuitenkin edelleen pilkkaamaan sinua ja ystäviäsi. Ystäväsi alkavat närkästyä. Sitten myös kämppiksesi alkaa hermostua. Yhtäkkiä huomaat, että dokumentti selvästi ahdistaa häntä. "En ymmärrä, miksei sitä ollut kuvattu vaikka puiston penkillä!" hän tuhahtaa. Lopulta eräs dokumentin nähneistä poistuu paikalta ovet paukkuen pettyneenä typeriin englantilaisiin (omiin maanmiehiinsä), jotka eivät ymmärrä elämän luonnollisia tosiasioita ja vielä vähemmän hyviä elokuvia.

10) Lounaan loppuessa kerrot kaverillesi, kuinka eräät henkilöt ovat koko päivän tuijottaneet sinua omituisesti. "Ne luulevat, että aiot muuttaa St. Johnsin evankelikaalicollegesta liberaalicollegeksi", kaverisi naurahtaa ja pyörittelee silmiään.

11) Lenkillä puit dokumentin aiheuttamaa ylimitoitettua reaktiota luottoystäväsi kanssa. Pohditte brittien tukahdutettua alitajuntaa. Kulttuuria, jossa kilteimmätkin kristityt rakastavat Monty Pythonia ja laukovat räävittömiä vitsejä, mutta ei-karnevalisoitu ja ei-pornahtava alastomuus saa ihmiset hätääntymään. Mokomatkin tekopyhät sievistelijät!

12) Mutta lopulta sinua alkaa naurattaa.
Sinusta on melkein hauskaa olla irstas feministitirkistelijä.
Olet ylpeä siitä, että olet (vahingossa) pakottanut tuttavapiirisi kohtaamaan oman estyneisyytensä.
Suorastaan säteilet hienhajuista ja tervankatkuista kansallisylpeyttä.

Viktoriaaniset englantilaiset: 0
Suomalainen mies: 1

5 kommenttia:

  1. Hahaha, voi elämä...

    -eppu

    VastaaPoista
  2. Melkein kärsin. Suomalaisena miehenä vähän loukkaannunkin. Että kun kerrankin kerrotaan, ettei suomalainen mies olekaan mykkä, niin toiset sotkeutuu lillukanvarsiin. Kyllä kulttuurirajojen ylittäminen voi sitten olla vaikeaa, ja minkälaisia peilejä toiset kulttuurit eteemme nostavatkaan.
    - Hieno kirjoitus. Jää kyllä pohdituttamaan - miestäkin.
    Saku

    VastaaPoista
  3. Meinasin tulla kommentoimaan, että miltä mahtaa moinen tuntua suomalaisesta miehestä, mutta Saku toikin asianomaisena esille tulkintansa tilanteesta. Ilmeisesti amerikkalaisten tekopyhyys ja luonnoton suhde alastomuuteen onkin kaikkea muuta kuin ongelmallinen; jenkkiystävien kanssa kyseisen leffan katsominen oli liikuttava, jopa (sekä miesten että naisten vuodattamien) kyynelten värittämä kokemus. Hauskaa sinänsä, että samaan aikaan, kun katselitte tätä dokkaria, luonani majaili englantilainen katusoittaja, joka - kaikessa liberaalissa avoimuudessaan, vapaamielisyydessään ja maailmankansalaisuudessaan - piti ajatusta saunomisesta toisten miesten kanssa irstaana ja ahdistavana. Vasta kuvaukseni isäni kotikylässä saunaan syntyneistä lapsista, minusta saippuoimassa vanhan mummoni selkää ja kuolleiden pesemisestä saunassa (kyllä, otin kaikki mahdolliset retoriset aseet ja pyhää lähentelevät teemat käyttöön!) hän suostui myöntämään, että kyseessä lienee "teille tärkeä asia". Voimia lähetyskentille!

    T. Serkkusi Savosta

    VastaaPoista
  4. Hahaha, very interesting. :) I was actually being very Northern, and calling a spade a spade - the subject matter of the film only had an impact on my comment insofar that I suspected it would necessarily be rather niche to an English audience, so probably wouldn't be something that people would take time off to go and see; meanwhile, I was aware that - because of the looming Masters deadlines - the MCR was routinely used by about half a dozen people right up until midnight for the last fortnight. Unfortunately, part of my job is trying to ensure that the wishes of the 'majority' rule its use...which backs up your fundamental point, I admit. I would just say that it shouldn't put you off trying something similar in future - that is what the MCR is there for, after all. And if it does happen again, and there are such problems with the 15 DVD player (I wasn't quite aware of their extent), you're very welcome to borrow the MCR's machine for the evening!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, Edmund, thanks for the first English comment on my blog! I have to commend your Google Translate skills! I hope you didn't take offense. I write with tongue in cheek to provide entertainment for my Finnish readers, and was quite aware that you might stumble on this. I have to say the snowball effect that the film caused was interesting to say the least and by the end of it I wasn't quite sure what was what anymore! Glad to know the film wasn't censored because of inappropriate content ;) I actually just ordered a bunch of films on Amazon. Some of them have arrived, so I think a Siiri-style movie night may be happening again some time soon. No naked men this time, I promise!!

      Poista